Normal_kinderopvang_kinderen_spelen_speelgoed

Jonge kinderen hebben baat bij kinderopvang. Uit onderzoek blijkt dat het bijdraagt aan hun ontwikkeling en welbevinden. Wat de precieze effecten zijn van buitenschoolse opvang moet echter nog nader worden onderzocht. Wat voeding, sport en beweging daarnaast betekent voor de ontwikkeling van jonge kinderen, is ook nog niet precies bekend. Dat meldt Vakblad Vroeg. 

Deze resultaten publiceerden Lisanne Jilink en Ruben Fukkink onlangs naar aanleiding van hun vergelijkende onderzoek naar bestaande studies. Jilink is junior onderzoeker en docent Pedagogiek aan de Hogeschool van Amsterdam. Fukkink is lector bij het Kenniscentrum van FOO van het lectoraat Pedagogische functie van onderwijs en opvoeding .

Het onderzoek toonde aan dat kinderopvang positief is voor jonge kinderen. Deze conclusie baseren Fukkink en Jilink op basis van zowel Nederlandse als buitenlandse studies. Daarbij valt op dat hoe hoger de pedagogische kwaliteit van kinderopvang is, hoe positiever de cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkelingen voor kinderen blijkt te zijn. De onderzoekers pleiten daarom voor een systematische verbetering van pedagogische kwaliteit.

Jilink en Fukkink concluderen aan de andere kant dat er nog niet veel onderzoek is gedaan naar de effecten van buitenschoolse opvang op de gezonde leefstijl en ontwikkeling van kinderen. Ook op het gebied van voeding, gewicht, sport en beweging doen de onderzoekers aanbevelingen voor vervolgonderzoek.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids