Normal_luchtkussen__stormbaan__speeltoestel__kinderfeestje

Van 37 overdekte speellocaties met in totaal 180 speeltoestellen die de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2016 onderzocht, werden bij een eerste inspectie op 33 locaties afwijkingen geconstateerd. Bij vijftien locaties was sprake van zowel technische gebreken als ontbrekende veiligheidscertificatie, bij vijf locaties waren er alleen technische mankementen en bij dertien locaties miste alleen de veiligheidscertificatie. Dit meldt de NVWA.

Vorige week werd bekend dat het Openbaar Ministerie het partycentrum Happy Days en de buitenschoolse opvang Smallsteps wil vervolgen voor de dood van de vier-jarige Maurycy. Op 31 december 2015, tijdens een bezoek aan het partycentrum met een groep van de bso viel het jongetje van een speeltoestel en overleed kort daarna.

Indoor speelgelegenheden zijn populair en worden bezocht door grote groepen jonge consumenten. Ze speeltoestellen zijn volgens de NVWA uitdagend en daardoor mogelijk risicovol, ook omdat ze vaak door grote groepen kinderen tegelijk worden gebruikt.

De NVWA constateert dat er op veel plaatsen nogal wat schort aan de veiligheid van indoor speeltoestellen. Gezien de slechte toezichtsresultaten gaat de NVWA hierover in overleg met de branche. Ook zullen er de komende tijd  meer inspecties gaan plaatsvinden. Omdat ruim driekwart van de speelhallen nu nog niet geïnspecteerd is, adviseert de NVWA begeleiders van kinderen om alert te zijn op technische gebreken aan speeltoestellen en eventuele gebreken te melden bij de NVWA.

Bij herinspectie van de eerder gecontroleerde locaties was op tien plaatsen nog sprake van een toestel met een mankement. De NVWA heeft deze toestellen verzegeld en buiten gebruik gesteld. Bij de tweede hercontrole bleken vrijwel alle overtredingen opgeheven te zijn. Lang niet alle speelhallen zijn geïnspecteerd. In Nederland zijn ongeveer 150 indoor speellocaties. Op de website van de NVWA staat een lijst met de 37 onderzochte speellocaties die consumenten kunnen raadplegen. Deze lijst wordt regelmatig aangevuld.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids