Normal_10698

UTRECHT - Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft dertien maatregelen op een rij gezet die kinderopvangorganisaties kunnen nemen om seksueel misbruik te voorkomen, te signaleren en te melden. Aanleiding is de Amsterdamse zedenzaak die voor veel onrust onder ouders heeft gezorgd.

De dertien maatregelen zijn het resultaat van een kenniskring waar beroepskrachten, opleiders en beleidsmakers uit de kinderopvang om de tafel zaten met onderzoekers en deskundigen op het gebied van seksuele opvoeding, kindermishandeling en seksueel misbruik. De maatregelen zijn opgenomen in ‘Preventie van seksueel misbruik', een aanvulling van het digitale dossier ‘Kinderopvang - pedagogische kwaliteit' van het Nederlands Jeugdinstituut.

Naast de 13 maatregelen, is onder andere een verwijzing te vinden naar de meldcode die onlangs is uitgebracht door de Brancheorganisatie Kinderopvang. Deze meldcode heeft een apart hoofdstuk over het signaleren en melden van misbruik door eigen personeel.

Ook is in de aanvulling het rapport van de Commissie Gunning, naar aanleiding van de Amsterdamse zedenzaak, te vinden. De kennis in ‘Preventie van seksueel misbruik' is met name gericht op managers in kinderdagverblijven en in de buitenschoolse opvang.

Aan de basis van de preventiemaatregelen ligt volgens het NJi het creëren van een open aanspreekcultuur. Bezoek de website van het NJi voor een overzicht van de dertien maatregelen.

© Nationale Onderwijsgids / Arend Jan Wonink