Normal_vaccins

Belangenorganisatie van ouders in de kinderopvang BOinK wil duidelijkheid over de vraag of ondernemers in de kinderopvang kinderen mogen weigeren die niet zijn ingeënt. Ondernemers geven aan dat ze bang zijn dat ouders tegenover elkaar komen te staan. Dit meldt NOS.

Voorzitter Gjalt Jellesma van BOinK ziet een toenemende trend van ouders die ervoor kiezen hun kind niet te vaccineren. Dit zijn vaak hoogopgeleide ouders in de grote steden. Zij zien de mogelijke gevolgen van een vaccinatie als schadelijker dan de inenting zelf. Volgens Jellesma wil niemand van de ondernemers kinderen weigeren, maar ook niemand wil in een gevecht terechtkomen tussen ouders die wel en niet voor inenten zijn. Hij vindt dat de politiek uitspraak moet doen of kinderdagverblijven niet-ingeënte kinderen mogen weigeren of niet. 
 
Jellesma vindt het belangrijk dat de informatie hierover helder en open is. Ouders hebben het recht om hun kind niet te laten  inenten, maar andere ouders hebben ook het recht om dat te weten. Zij kunnen op basis van deze informatie een weloverwogen keuze maken om hun kind wel of niet te plaatsen in die groep van de kinderopvang. 
 
De discussie over het weigeren van niet-ingeënte kinderen in de opvang ontstond twee jaar geleden. Toen werd een acht maanden oude baby  in Den Haag ernstig ziek door de complicaties van een besmetting met mazelen op de kinderopvang. Hij zou zijn besmet door een ouder kind dat bewust niet was ingeënt. De baby zelf zou zijn eerste inenting tegen mazelen met 14 maanden krijgen volgens het vaccinatieschema van het RIVM.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids