Normal_10620

AMSTERDAM (Novum) - Het Openbaar Ministerie wil dat Robert M., de hoofdverdachte in de Amsterdamse zedenzaak, twintig jaar wordt opgesloten. Justitie eiste donderdag ook tbs met dwangverpleging.

De Amsterdamse rechtbank doet naar verwachting begin mei uitspraak. De 28-jarige M. heeft bekend vanaf 2007 87 zeer jonge kinderen te hebben misbruikt.

De officieren van justitie gaven donderdag nog eens een uitgebreid overzicht van de 'geraffineerde' werkwijze van M. Zij sluiten niet uit dat er nog meer slachtoffers zijn.

Deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) stellen dat M. verminderd toerekeningsvatbaar is en achten de kans op herhaling groot.

Ook zou de 'hyperseksueel' zich nauwelijks in zijn slachtoffers kunnen inleven. Het PBC adviseert daarom de geboren Let 'geruime tijd' een tbs-behandeling op te leggen.

M., die niet heeft meegewerkt met het PBC, noemde het advies van de experts vorige week voorspelbaar.

"Als ik tbs krijg, dan zorgen ze dat ik nooit meer vrijkom. Laat me medicijnen proberen", zei hij tijdens de bespreking van zijn persoonlijke omstandigheden. "Ze willen dat iets waarmee ik geboren ben in rook opgaat, ze denken dat ze dat kunnen."

M. staat sinds vorige maand terecht voor het seksueel misbruik van 67 kinderen in crèches, op oppasadressen en bij hem thuis. Hij wordt ook vervolgd voor het maken en verspreiden van kinderporno.

Zijn echtgenoot Richard van O. was behulpzaam, reden voor het OM om hem als medepleger aan te merken. Het is donderdag de tiende zittingsdag van het proces, dat op 12 maart van start ging.

Het Openbaar Ministerie heeft tijdens het proces laten zien hoe M. de opnamen van het misbruik versleutelde op zijn pc en probeerde te wissen toen zijn arrestatie in december 2010 eraan zat te komen.

Ook werden beelden getoond van politieverhoren, waaruit volgens het OM blijkt dat M. geen spijt heeft van zijn daden.

M. las vorige week een verklaring voor waarin hij spijt betuigde voor zijn misdaden. Hij zei onder meer dat het nooit zijn bedoeling was iemand pijn te doen en dat hij verantwoordelijkheid wil nemen voor zijn daden. "Niemand heeft dit verdiend. De kinderen niet en de ouders niet."

Nu de strafeis is uitgesproken, komen onder anderen de advocaten van M. en zijn echtgenoot Richard van O. volgende week nog aan het woord. M.'s raadslieden Tjalling van der Goot en Wim Anker houden maandag hun pleidooi.

Advocaat Richard Korver eiste maandag namens een groot deel van de ouders van de slachtoffers smartengeld. Het totale bedrag komt uit boven een miljoen euro.

Als de schadevergoedingen worden toegewezen en M. niet direct kan betalen, keert de overheid het bedrag uit acht maanden na het definitief worden van het vonnis.