Normal_leren_lezen__kinderboek__peuter__lezen__taal

Op internet is het ontwerpbesluit tijdelijk besluit experiment meertalige dagopvang en meertalig peuterspeelzaalwerk gepubliceerd. Doel van dit tijdelijk besluit is het mogelijk maken om landelijk op experimentele basis meertalige dagopvang en meertalig peuterspeelzaalwerk aan te bieden. Dat meldt de Rijksoverheid.

Het experiment moet onder meer inzicht geven in het verloop en de mogelijke gevolgen van het aanbieden van meertalige dagopvang en meertalig peuterspeelzaalwerk in het bijzonder voor de verwerving van de Nederlandse taal.
Per 1 september mag buitenschoolse opvang voor ten hoogste vijftig procent van de openingstijd van een kindercentrum per jaar in de Duitse, Engelse of Franse taal worden aangeboden. De wijziging van de Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen die op 21 november 2015 is gepubliceerd is ten aanzien van de mogelijkheid om meertalige buitenschoolse opvang aan te bieden op 1 september 2016 in werking getreden.

Houders van kindercentra die meertalige buitenschoolse opvang willen aanbieden moeten ervoor zorgen dan hun beroepskrachten meertalige buitenschoolse opvang over de juiste opleidingseisen en taaleisen voldoen. Voor wat betreft de opleidingseisen wordt aangesloten bij de eisen die gelden voor reguliere beroepskrachten middels verwijzing naar de CAO kinderopvang. Verder moet de beroepskracht meertalige buitenschoolse opvang beschikken over een certificaat of een diploma waaruit blijkt dat hij/zij de Duitse, Engelse of Franse taal voor de deelvaardigheden gesprekken voeren, lezen, luisteren en spreken beheerst op ten minste niveau B2 van het Europees Referentiekader voor Talen.

Geïnteresseerden kunnen via www.internetconsultatie.nl hun reactie op het concept-wetsvoorstel geven. De einddatum van de consultatie is 3 november 2016.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids