Normal_euro_geld_kind_smokkel_handel

Minister Asscher van Sociale Zaken gaat het systeem van de kinderopvangtoeslag aanpassen. Binnen het huidige financieringssysteem komen teveel ouders in de problemen omdat een te hoog voorschot hebben ontvangen en deze moeten terugbetalen. Dit probleem wil de minister nu verhelpen door over te gaan op directe financiering aan kinderopvangorganisaties. Dit melden Telegraaf en Kinderopvangtotaal.

Uit een heroriëntatie-rapport dat de minister aan de Kamer stuurde blijkt dat jaarlijks zo’n 75 duizend ouders 500,- euro of meer aan de overheid moeten terugbetalen. Voor bijna 7000 ouders is dit bedrag zelfs meer dan 5000 euro. Hoge terugvorderingsbedragen komen vaker voor bij ouders in de lagere inkomensgroepen, staat in het rapport. Juist deze groep is niet altijd in staat om de schulden af te lossen. Met zo’n 30 duizend ouders heeft de Belastingdienst daarom dit jaar een betalingsregeling moeten treffen.

Het huidige stelsel legt de verantwoordelijkheid voor de aanvraag van de kinderopvangtoeslag en het doorgeven van wijzigingen geheel bij de ouders. Voor veel ouders blijkt de regeling echter te complex waardoor zij fouten maken wat in sommige gevallen leidt tot “schrijnende situaties”. Dit kost de overheid jaarlijks enkele tientallen miljoenen euro’s. Asscher wil daarom de voorschotregeling overboord gooien en in plaats daarvan kinderopvangorganisaties rechtstreeks gaan betalen.

Ouders betalen hun bijdrage dan aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Deze maandelijkse ouderbijdrage wordt berekend op basis van een vastgesteld inkomen. DUO vult deze bijdrage aan met de overheidsbijdrage, de voormalige kinderopvangtoeslag, en maakt het gezamenlijke bedrag vervolgens over aan de kinderopvanginstelling.

De invoering van het nieuwe systeem stond voor 2018 gepland maar dit blijkt niet haalbaar. Het nieuwe stelsel zal nu op zijn vroegst vanaf 1 januari 2019 geleidelijk worden ingevoerd en het daaropvolgende jaar volledig van kracht zijn.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids