Normal_leidster__kinderopvang__kov__opvang__kinderen

Vandaag viert Nederland de Dag van de leidster/gastouder. Op deze dag wordt het werk van de leidster/gastouder gepromoot en worden de pedagogisch medewerkers en gastouders in het zonnetje gezet. KennisNetwerk GastouderOpvang (KNGO) had speciaal voor deze dag een wedstrijd uitgezet. Drie gastouders uit Ewijk hebben de wedstrijd gewonnen en krijgen een superstraatfeest voor al hun gastkinderen en omwonende kinderen. Dat meldt KNGO.

Gastouders in heel Nederland werden in de afgelopen twee weken door (KNGO opgeroepen bij te dragen om het vak en het imago van de gastouder in de schijnwerpers te zetten. Zij stuurden hiervoor filmpjes in en plakten de superhelden raamposter zichtbaar voor de buitenwereld op. De filmpjes werden verwerkt in een superheldenjournaal dat dagelijks op social media te bekijken was.

De winnende gastouders uit Ewijk pakten het uniek aan en bundelden hun krachten om te laten zien waar zij voor staan: ontwikkelingsstimulerende opvang voor kinderen in de leeftijd van 0-13 jaar. “Gastouders zijn helden die iedere dag weer hun superkrachten laten zien. Ze zijn ondernemende professionals met een wellicht onopvallend beroep voor anderen, veelal achter gesloten deuren. Gastouders maken het verschil in kinderlevens, maar ook het verschil in het leven van werkende ouders. En dat willen we laten zien”, zegt Cynthia van Mulekom van KNGO. Het winnende filmpje zal in het journaal van 14 september getoond worden.

Elk jaar is de derde donderdag van september de Dag van de leidster/gastouder. Op deze dag worden de pedagogisch medewerkers in de kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, voorscholen en de buitenschoolse opvang en de gastouders in het zonnetje gezet. De themadag werd in 2000 in het leven geroepen door de Landelijke Wervingscampagne voor de Kinderopvang, om het werk van kinderleid(st)er te promoten. Toen richtte het zich alleen nog op medewerkers van kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en bso's. Inmiddels is deze dag nu ook gericht op de gastouders.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids