Normal_po__kov__docent__leraar__leerkracht__leerlingen__les__uitleg

De gemeente Leiden is bezig een nieuwe aanpak te ontwikkelen op het gebied van talentontwikkeling. In de Academie van de Leidse Aanpak voor Talentontwikkeling (LATO) worden (hoog)begaafde en getalenteerde kinderen en jong volwassenen gestimuleerd bij het ontdekken en ontplooien van hun talenten. Dit gebeurt in samenwerking met gemeenten, schoen en andere partners in de stad. Dit meldt De Leidse Aanpak.

De missie van De Leidse Aanpak is om samen te werken, expertise uit te wisselen en kennis te versterken op het gebied van talentontwikkeling en (hoog)begaafdheid zodat talenten van leerlingen optimaal tot bloei kunnen komen en risico’s van onderpresteren voorkomen worden, zo valt op de website te lezen. Dit wordt gedaan vanuit vier pijlers: signalering en diagnostisering, aanbod op maat, warme overdracht en coaching. Deze krijgen een plek in de verschillende sectoren van het onderwijs, namelijk kinderopvang, basisschool, middelbare school en hoger onderwijs . Per sector wordt aangegeven wat er al gebeurt in de verschillende werkgebieden en welke kansen er nog liggen.
 
Zo zal in de kinderopvang een aantal leidsters van kinderdagverblijven en peuterspeelzalen een opleiding tot ambassadeur Ontwikkelingsvoorsprong volgen. Hierin doen zij expertise op in het werken met deze kinderen. Als zij opgeleid zijn, zullen zij hun kennis doorgeven aan hun collega’s. Op deze manier wordt in korte tijd aan veel leidsters geleerd hoe ze kinderen met een ontwikkelingsvoorsprong goed kunnen begeleiden. Zo wordt al vanaf het begin extra aandacht besteed aan kinderen om hun talenten te ontwikkelen gedurende hun lerende leven.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids