Normal_kind_eten

Het RIVM is op zoek naar gezonde praktijkvoorbeelden met de aanpak Gezonde Kinderopvang. Het gaat om activiteiten waarmee kinderopvangorganisaties structureel werken aan gezondheid of leefstijl van jonge kinderen en die voor andere organisaties ook bruikbaar zijn. Doel van het project Gezonde Kinderopvang is dat kinderen al zo jong mogelijk een gezonde leefstijl aanleren. Dat meldt Loket Gezond Leven.

De aanpak Gezonde Kinderopvang biedt professionals die werken in kinderdagverblijven en peuterspeelzalen praktische handvatten om aan de gezondheid van jonge kinderen te werken. De aanpak is in lijn met Gezonde School en online beschikbaar op Gezondekinderopvang.nl. Dit jaar is een pilotjaar waarin Centrum Gezond Leven (CGL) en partners een strategie uitwerken om de aanpak in het veld te introduceren en het gebruik te stimuleren.

Een pilot met de scholing Een Gezonde Start is een eerste stap om de aanpak Gezonde Kinderopvang te implementeren in de praktijk. In het voorjaar is gestart met een train-de-trainer-scholing die medewerkers opleidt om de scholing in de eigen organisatie te geven en met de aanpak Gezonde Kinderopvang te werken. De resultaten van de pilotscholing worden vervolgens besproken met brancheorganisaties, koepels en kinderopvangorganisaties.

Op de website Gezonde Kinderopvang is een activiteitenoverzicht opgenomen met praktijkvoorbeelden. Het RIVM wil deze lijst aanvullen en is daarom op zoek naar gezonde praktijkvoorbeelden. Kinderopvangorganisaties die zo'n voorbeeld hebben kunnen deze mailen naar gezondekinderopvang@rivm.nl. Het RIVM bekijkt vervolgens of de activiteit wordt opgenomen in het activiteitenoverzicht.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids