Normal_natuur__po__so__vo__buiten_spelen__onderzoeken

Zomerkampen voor basisschoolleerlingen blijven populair. Het verschil met vroeger is: er gaan nu veelal kinderen van welgestelde ouders heen. Dit meldt NOS.

De reden dat juist welgestelde ouders hun kind op vakantiekamp sturen is een kwestie van geld. De vakantiekampen zijn een goedkoop alternatief voor dure kinderopvang. Volgens Piet-jan van Wier, bestuurslid van Licht en Lucht, zijn de meeste plekken meteen weg na openstelling van de inschrijving. "We houden we nog de vijftig plaatsen voor de stadspaskinderen achter de hand. Die kunnen altijd mee. Ook al melden ze zich later aan."
 
Maar de aanmeldingen voor stadspaskinderen, kinderen van mensen die op het sociale minimum leven, lopen juist terug. Het was voor de gemeente Amsterdam een belangrijke reden om in 2015 de subsidie stop te zetten. Hierdoor kregen verschillende zomerkampen het moeilijk, en één van hen moest zelfs sluiten.
 
Van Wier: "We probeerden via de voedselbank mensen te bereiken. Dat had de afgelopen twee jaar geen resultaat. We flyeren bij buurthuizen. Maar het blijft heel moeilijk." Licht en Lucht gaat nu proberen kinderen te werven in moskeeën via een flyeractie. Onder Turkse en Marokkaanse kinderen is nog wat winst te behalen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids