Normal_pm__opvang__kov__kinderen__leidster__kinderopvang

Minister Asscher heeft gisteren een eerste gesprek gehad om te verkennen welke mogelijkheden er zijn om het toezicht en de handhaving in de kinderopvang te versterken. Dit gesprek komen voort uit de misstanden bij 24/7 Kids in Amsterdam. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Gesprekspartners van minister Asscher waren de GGD Amsterdam, de gemeente Amsterdam, GGD GHOR Nederland, de VNG en de Onderwijsinspectie. Uit het gesprek kwam naar voren dat de bewustwording van pedagogisch medewerkers om misstanden in de kinderopvang te moeten melden, versterkt moet worden. Dit kan bijvoorbeeld door dit te implementeren in het lesprogramma van roc's.
 
Ook zouden er aanvullende eisen rondom de administratie van opvangorganisaties moeten komen. Urenregistratie van zowel kinderen als pedagogisch medewerkers moeten op orde zijn, zodat misstanden sneller zichtbaar zijn.
 
Daarnaast kan worden samengewerkt met overheidsorganen in het delen van gegevens. Gegevens van de belastingdienst over aangevraagde kinderopvangtoeslag kan vergeleken worden met de administratie van een locatie. Ook gemeenten onderling moeten gegevens kunnen uitwisselen waardoor een malafide kinderopvang niet ergens anders opnieuw kan beginnen.
 
Bovenstaande gespreksonderwerpen zijn mogelijke verbeterpunten voor de kinderopvang. Of en hoe dit precies vorm wordt gegeven, is nog niet duidelijk.
 
© Nationale Onderwijsgids