Normal_pm__opvang__kov__kinderen__leidster__kinderopvang

Ondanks de groei die het CBS onlangs rapporteerde, zijn de uitgaven voor de kinderopvangtoeslag in 2015 lager uitgekomen in de Rijksbegroting was voorzien. Bureau Buitenhek concludeert dat de beperkte groei van het aantal kinderen in de kinderopvang in 2015 een verdere omzetdaling in de branche niet heeft kunnen voorkomen. Dat meldt Bureau Buitenhek. 

In 2015 bedroeg de totale begrotingsmeevaller 425 miljoen euro. Er was vorig jaar extra geld uitgetrokken in de Rijksbegroting voor kinderopvang, volgens Bureau Buitenhek zijn deze extra middelen niet terug te zien in de realisatie, en zien ze zowel de totale omzet als de Rijksbijdrage verder dalen. Verder concludeert het bureau dat op macroniveau het kosten aandeel van ouders in 2015 niet is teruggelopen. Net als in 2014 betalen ouders in 2015 gemiddeld 38 procent van de kosten.

Bureau Buitenhek voorziet dat de meeste dagopvangaanbieders in 2016 de instroom van 0-jarigen in de dagopvang zullen zien stabiliseren en soms zelfs groeien door de verbeterde toeslagregeling. De buitenschoolse opvang zal in veel gemeenten de komende jaren last krijgen van de krimp van het aantal basisschoolleerlingen. In ruim een kwart van de gemeenten in Nederland zal dat het positieve effect van de betere toeslagregeling grotendeels teniet doen, aldus Bureau Buitenhek.

© Nationale Onderwijsgids