Normal_10344

HEERDE - In Heerde, Nunspeet en Ede is een alternatief bedacht voor kinderopvang, genaamd Buurtouders. Volgens de organisatie is het een goedkoop alternatief voor mensen die zich geen kinderopvang meer kunnen veroorloven. Ook is de opvang persoonlijk en beter voor het kind, zo meldt De Stentor.

Mensen die kinderen willen opvangen en ouders die hun kinderen willen laten opvangen kunnen zich registreren bij de website van Buurtouders Nederland. Op de website kunnen ouders zien of er een Buurtouder bij hen in de buurt is die op kinderen wil passen. Ook kunnen ouders aangeven dat zij zelf bereid zijn kinderen op te vangen. Zij kunnen daarbij zelf een gewenst tijdstip invoeren.

Een ander voordeel van Buurtouders is het ontbreken van wachtlijsten. Omdat de website met vraag en aanbod werkt wordt er geen gebruik gemaakt van wachtlijsten. Om de veiligheid van het kind te garanderen worden alle Buurtouders eerst gekeurd.

Bij een keuring wordt gelet op veiligheid, hygiëne en gezondheid. Daarnaast moeten de Buurtouders in het bezit van een kinder-EHBO certificaat zijn. Als een gezin eenmaal is goedgekeurd kan in overleg een uurprijs worden afgesproken.

Buurtouders biedt twee opties: formele en informele opvang. "Bij de eerste optie hebben ouders recht op kinderopvangtoeslag, maar de ouder die opvangt moet dan wel in het bezit zijn van een passend diploma op mbo 2-niveau.", Aldus Ellen Langevoort, consulent bij Buurtouders.

© Nationale Onderwijsgids / Henk Zuidema