Normal_kind_peuters_kleuters4235

Amsterdam en Rotterdam sluiten zich met vier andere Europese steden aan bij het nieuwe City Network dat zich volledig richt op het jonge kind. De zes steden zullen vanaf volgend jaar nauw met elkaar samenwerken en (nieuwe) kennis met elkaar delen. Het project werd bekend gemaakt op de Childhood Education and City Politics Conference die deze week plaatsvond in Amsterdam. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Ter gelegenheid van het Nederlandse EU-voorzitterschap organiseerden de gemeenten Amsterdam en Rotterdam samen met belangenorganisatie BOiNK en Childcare International de conferentie met als thema's kinderopvang, de ontwikkeling van het jonge kind en onderwijs. Uitgangspunt van de samenkomst was onder meer constatering dat de 21e-eeuw een grote uitdaging vormt voor de ontwikkeling van kinderen als talentvolle Europese burgers. In een globaliserende wereld blijkt juist de lokale omgeving, de stad, zeer belangrijk.

Op Europees niveau bestaat er al een intensief netwerk tussen onderzoekers en vertegenwoordigers van overheden. De lokale tak ontbreekt hierin echter. Het City Network moet dit gat nu gaan opvullen. Naast Amsterdam en Rotterdam nemen Gent, Ljubljana, Kopenhagen en Berlijn deel aan het netwerk. De steden zullen elkaar op de hoogte houden van ontdekkingen, uitdagingen en inzichten in zorg en onderwijs aan het jonge kind. Daarbij zal elk half jaar een van de steden optreden als voorzitter en een congres organiseren. Berlijn is als eerste aan de beurt met als thema de integratie van vluchtelingkinderen.

Childcare International zal het project inhoudelijk coördineren met financiële ondersteuning vanuit het Kinderopvangfonds en de Bernard van Leer Foundation. Het netwerk staat open voor andere deelnemers, niet alleen stadsbesturen maar ook hogere onderwijsinstellingen en kinderopvangorganisaties.

© Nationale Onderwijsgids