Normal_kinderopvang__kinderen__praten__kov__opvang

De kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang staat onder druk. Er is te weinig begeleiding van bevoegde pedagogische werkers en de opvanggroepen zijn te groot. Daarnaast ervaren veel medewerkers een hoge werkdruk. Dit blijkt uit onderzoek van de SP. Dit meldt Metro.

Het onderzoek van de SP is gedaan onder meer dan 2500 pedagogisch professionals en medewerkers in de kinderopvang. 60 procent van de medewerkers geeft aan dat ze geen tijd genoeg hebben om de kinderen alle aandacht te geven. Dit komt doordat de groepen te groot zijn. Meer dan de helft geeft aan daardoor een hoge werkdruk te ervaren. Daarnaast zitten er in de opvang kinderen die medische hulp nodig hebben. Ruim 20 procent van de medewerkers zegt dit te moeten doen, terwijl slechts 35 procent van hen scholing heeft gehad om dergelijke handelingen te verrichten. 
 
Volgens Kamerlid Tjitske Siderius zijn de deze resultaten schrikbarend. “De medewerkers in de kinderopvang zetten zich dagelijks met hart en ziel in voor de kinderen, maar door de bezuinigingen en de vele en veranderende regels wordt hen dit bijna onmogelijk gemaakt.” Het is tijd voor verandering, en dat is ook in de politiek doorgedrongen. Vandaag maakt minister Asscher het akkoord 'Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang' bekend. Met dit akkoord komt er extra geld voor de kinderopvang vrij en worden er maatregelen genomen op het gebied van groepsgrootte en coaching van de pedagogisch medewerkers.
 
© Nationale Onderwijsgids