Normal_contract_tekenen

De leden van de Brancheorganisatie Kinderopvang en drie werknemerspartijen hebben ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao Kinderopvang. Op 10 maart kwamen de brancheorganisatie en vakbonden al tot een onderhandelingsakkoord. Nu heeft de achterban ook ingestemd met de gemaakt afspraken voor de nieuwe cao die twee jaar loopt. Dat melden FCB en Kinderopvangtotaal.

De nieuwe cao loopt van 1 januari 2016 tot en met 31 december 2017. Met de nieuwe cao krijgen pedagogisch medewerkers op drie momenten te maken met een loonsverhoging: per 1 juli 2016 met 1 procent, per 1 april 2017 met 1,2 procent en per 1 juli 2017 met 1 procent. Daarnaast ontvangen werknemers in januari 2017 een eenmalige bijdrage van 50 euro bruto naar rato van de omvang van het dienstverband.

Er komt met het nieuwe cao meer aandacht voor de mogelijkheden van het bieden van mantelzorg. Ook willen de cao-partijen dat zelfroosteren in organisaties wordt ingevoerd. Daarmee hebben pm'ers meer regie over hun eigen werktijden. Om dit in de pakket in te voeren, komt er een ondersteuningspakket voor organisaties en werknemers. Dit bestaat uit handreikingen, informatie over beleidsmatige invalshoeken en pilots. De stagevergoeding wordt na het studiejaar 2015-2016 een 'kan-bepaling'. Organisaties zijn dus niet langer meer verplicht om stagevergoeding te betalen.

Verder worden er 200 arbeidsplaatsen gecreëerd voor onder andere Wajongeren. Er wordt gewerkt aan een app om de cao en bijbehorende informatie nog beter te ontsluiten en toegankelijker te maken voor werkgevers en werknemers. De definitieve cao-tekst moet nog afgemaakt worden.

© Nationale Onderwijsgids