Normal_daling_geld_minder_1

Brancheorganisatie Kinderopvang heeft samen met de PO-Raad, MOgroep en VNG een brief gestuurd naar de Tweede Kamer over het onderwijsachterstandenbeleid. Aanstaande donderdag spreekt de Tweede Kamer tijdens het Algemeen Overleg hierover en de organisaties willen een aantal zaken ter voorbereiding meegeven. Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang.

In januari 2018 is het budget voor onderwijsachterstanden met vijftig miljoen euro afgenomen ten opzichte van het budget in 2015. Ook het gemeentelijk budget voor onderwijsachterstanden neemt met vijftig miljoen euro af. Dit houdt in dat er voor deze doelgroep in totaal honderd miljoen minder beschikbaar is.

“De komende jaren staan gemeenten, scholen, kinderopvang en peuterspeelzalen voor grote uitdagingen. Het budget neemt af terwijl de problematiek niet afneemt”, schrijven de opstellers van de brief. “Sterker nog, er komen leerlingen bij die extra ondersteuning nodig hebben, onder meer vluchtelingenkinderen. Gezamenlijk spannen deze partijen zich in om onderwijsachterstanden te voorkomen en te beperken.”

Er wordt daarom aan de overheid gevraagd om het huidige budget voor zowel het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid als voor het onderwijs in de vorm van de gewichtenregeling beschikbaar te houden voor de sectoren zolang er geen nieuwe gewichtenregeling is. 

© Nationale Onderwijsgids