Normal_euro_geld_kind_smokkel_handel

Vandaag staat kinderopvangdirecteur Moustapha A. voor de rechter. De eigenaar van kinderopvang De Parel in Capelle aan den IJssel wordt verdacht van grootschalige belastingfraude waarvan een grote groep ouders met kinderen op De Parel de dupe werd. Zij ontvingen teveel toeslag die zij nu aan de Belastingdienst moeten terugbetalen. Het gaat om gemiddeld enkele tienduizend euro per gezin. Dit melden RTV Rijnmond en AD. 

Een groep van dertig ouders is aanwezig bij de rechtszaak. Zij willen de beweegredenen horen van de man die hen zoveel financiële problemen heeft bezorgd. De fraudezaak kwam in de zomer van 2013 aan het licht. Een medewerkster van de kinderopvangorganisatie, Willeke Ravenna, ontdekte dat er “een heleboel niet klopte” en trok aan de bel. Uit onderzoek bleek dat de directeur voor miljoenen euro's fraude had gepleegd. Hij vertelde de ouders dat de opvang gratis was, maar gebruikte vervolgens hun identiteitsgegevens voor het aanvragen van kinderopvangtoeslag. Deze toeslag stak hij vervolgens in eigen zak.

De Belastingdienst wil het geld nu terugvorderen op de ouders. Zij hadden zelf in hun belastingpapieren kunnen zien dat er teveel geld werd overgemaakt, oordelen zowel de fiscus als staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën. De ouders zijn het hier niet mee eens. Zes ouders hebben daarom een zaak aangespannen tegen de Belastingdienst die volgende week dient.

Ook Ravenna vindt het onterecht dat de ouders opdraaien voor het geld dat Moustapha A. verduisterde. “Zij zijn het slachtoffer van een oplichter.” Volgens Ravenna maken de ouders goede kans. Ouders van de vestiging in Zoetermeer werden eerder al in het gelijk gesteld.

© Nationale Onderwijsgids