Normal_kov__spelen__zandbak__peuter__kind

De gemeente Kampen onderzoekt de mogelijkheid om het gemeentelijk peuterspeelzaalwerk en de commerciële kinderopvang meer gelijk te trekken. Het doel van deze zogenoemde ‘harmonisatie’ is om verschillen tussen peuterspeelzalen en kinderopvang te verkleinen, de kwaliteit te verhogen en te zorgen voor een betere afstemming tussen dagopvang, peuterspeelzaalwerk en onderwijs. Voor de ontwikkeling van peuters moet het immers niet uitmaken of zij naar de kinderopvang of de peuterspeelzaal gaan. Dat meldt gemeente Kampen.

Hiertoe heeft Kampen onder meer onderzoek laten doen naar de financiële herinrichting van het peuterspeelzaalwerk. Zo is onder ouders die gebruik maken van het peuterspeelzaalwerk onderzocht of de financiering voor het peuterspeelzaalwerk op dezelfde manier vorm kan krijgen als voor ouders die gebruik maken van de kinderopvang. Nu financiert de gemeente het peuterspeelzaalwerk. Een alternatief kan zijn om ouders – die daar recht op hebben – gebruik te laten maken van de kinderopvangtoeslag. Uit het onderzoek is gebleken dat dit kansrijk is.

Het onderzoek gaat in op de verschillende beleidskeuzes die de gemeente kan maken op het gebied van de financiële inrichting van het peuterspeelzaalwerk. Een keuze is bijvoorbeeld of de gemeente de vaste ouderbijdrage voor peuterspeelzaalwerk moet blijven vragen of dat de bijdrage afhankelijk van het inkomen moet worden. Een andere keuze is het wel of niet subsidiëren van dagdelen op de peuterspeelzaal van ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag.

De keuzes worden opiniërend besproken in de commissie- en raadsvergaderingen in april. Daarna wordt in nauwe samenwerking met huidige en potentiële aanbieders van het peuterspeelzaalwerk en de kinderopvang gewerkt aan de verdere uitwerking hiervan. Het tweede half jaar van 2016 gaat hierover een eindvoorstel naar de raad.

© Nationale Onderwijsgids