Normal_kinderopvang345

De kinderopvang op Aruba is nog niet wettelijk geregeld. Inmiddels ligt er een concept hiervoor bij het parlement. Als de regels voor kinderopvang in de wet zijn vastgelegd, is het ook mogelijk om criteria en kwaliteitseisen te gaan hanteren. Dit komt de kwaliteit van de kinderopvang ten goede. Dit meldt het Caribisch Netwerk.

Op Aruba kan nu iedereen een opvang starten en er is geen controle. Rosalin Kock deed voor haar masteropleiding onderzoek naar kindcentra voor nul tot vierjarigen. Zij vond daarin een verschil in tevredenheid over de kwaliteit van kindcentra tussen deskundigen en ouders/leiders. Een mogelijk verklaring daarvoor kan het vaak lage onderwijsniveau van de leiders zijn, waardoor zij niet genoeg op de hoogte zijn van criteria en kwaliteitseisen.
 
Uit het onderzoek van Kock blijkt dat 95 procent van de kinderen vijf dagen per week naar de opvang gaan. Daar mogen zij maximaal 12 uur per dag blijven. “Dat betekent dat zij daar heel veel zorg, begeleiding en opvoeding krijgen.” De nieuwe wet limiteert onder andere het aantal kinderen. Voor meer dan vijf kinderen moet een vergunning worden aangevraagd met alle eisen van dien. De overheid werkt ook aan een handboek kwaliteitseisen voor de kinderopvang, waarin de verschillende regels gespecificeerd worden. 
 
Kock signaleert dat kindercentra veel meer taken zullen krijgen. Of dit gesubsidieerd gaat worden door de overheid, is nog maar de vraag. Betaalbare kinderopvang is echter heel belangrijk, zegt Kock. Zeker voor Aruba, waar velen het minimumloon verdienen dat lager ligt dat het bestaansminimum. “Zij moeten ook hun kinderen naar een kwalitatief goede opvang kunnen brengen.”
 
© Nationale Onderwijsgids