Normal_kov__opvang__kinderen__knutselen

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat het betalingssysteem voor de kinderopvang aanpassen. Het is de bedoeling dat het systeem makkelijk wordt. Echter, kinderopvangorganisaties vrezen dat het systeem juist zo complex wordt dat dit tot liquiditeitsproblemen leidt in de kinderopvang. Dat meldt BNR.

In het huidige plan vervalt de kinderopvangtoeslag en gaat Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een belangrijke rol spelen. De ouders betalen aan DUO waarop de organisatie vervolgens het kinderopvangbedrijf uitbetaald. Wout Slob, financieel directeur bij Partou Kinderopvang denk dat dit systeem tot liquiditeitsproblemen zal leiden in de kinderopvang. “Ondernemers hebben niet of nauwelijks vet op de botten en kunnen zich een haperende geldstroom absoluut niet permitteren. Het risico bestaat dan ook dat ondernemers zullen omvallen. Dat kan niet de bedoeling zijn van deze stelselwijziging”, zegt Slob.

Met het nieuwe plan komt er een berekening van de eigen bijdrage. Over dit deel van het plan zouden kinderopvangorganisaties wel te spreken zijn. Ouders moeten nu nog een schatting maken van het verwachte inkomen in het huidige jaar. Dit wordt aangepast naar het inkomen van twee jaar geleden, waardoor een schatting niet meer nodig is. Volgens Slob betekent dit minder verrekeningen en naheffingen.

Ondernemers in de kinderopvangbranche willen dat Asscher de financiering van de kinderopvang vereenvoudigt. Vandaag is er een Algemeen Overleg in de Tweede Kamer over een voorgenomen stelselwijziging in de kinderopvang.

© Nationale Onderwijsgids