Normal_lezen__peuter__prentenboek

De komende vijf jaar wordt het voorleesprogramma BoekStart op meer locaties van Sam&ko Kinderopvang uitgerold. Verschillende locaties maken al gebruik van het programma en hebben een voorleeshoek en een voorleescoördinator. Tijdens het BoekStartCafé op 3 februari ondertekenen de Bibliotheek Deventer en Sam&ko Kinderopvang een samenwerkingscontract voor meer locaties. Dat meldt DeStentor. 

Het programma BoekStart stimuleert ouders om hun baby al vroeg voor te lezen met onder meer een gratis koffertje vol boekjes en een gratis lidmaatschap van de bibliotheek. Vorig jaar ging BoekStart al een samenwerking aan met de GroeiApp om meer bekendheid te geven aan het belang van voorlezen. Beide partijen gaan gezamenlijk informatie verspreiden over de positieve effecten van voorlezen op de taalontwikkeling en andere cognitieve vaardigheden van baby's. Nog te veel ouders zijn hiervan onvoldoende op de hoogte en beginnen pas met voorlezen als kinderen 2 of 3 jaar is. BoekStart en GroeiApp willen ouders ertoe zetten veel eerder met voorlezen te beginnen.

Het herhalen van woorden bij baby's zorgt voor een betere taalvaardigheid op latere leeftijd. Dit blijkt uit onderzoek van Harvard en de universiteit van Maryland. Ouders blijken een bijdrage te kunnen leveren in de woordenschat van hun kinderen. Wanneer de ouders woorden vaak herhalen als ze tegen hun baby praten, blijkt de taalvaardigheid van de baby's anderhalf jaar later beter te zijn. Eerder bleek ook al dat kinderen die al voor de achtste maand worden voorgelezen hoger scoren op taal dan hun leeftijdsgenootjes die nog niet worden voorgelezen. 

© Nationale Onderwijsgids