Normal_rss_entry-23469

(ANP) - Voor burgers en bedrijven komen er volgend jaar belastingverlagingen van in totaal 5 miljard euro. De Eerste Kamer stemde dinsdagavond in met het plan van de regering. Daarmee is na maanden discussie de laatste horde genomen.

Vooral werkende gezinnen gaan er komend jaar flink op vooruit door de lastenverlichting. Zij profiteren onder meer van lagere tarieven, een hogere kinderopvangtoeslag, een hogere kinderbijslag en een verhoging van de inkomensafhankelijke combinatiekorting, een belastingvoordeel voor tweeverdieners met jonge kinderen. Daarnaast komt er in 2017 100 miljoen euro beschikbaar voor de kinderopvangtoeslag.

Het kabinet van VVD en PvdA zag zich gedwongen steun te zoeken bij de oppositie, omdat de coalitie in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft. CDA en D66 besloten bij de lastenverlichting mee te doen.

De regering moest alles uit de kast halen om het Belastingplan voor 2016 door het parlement te loodsen. Vooral D66 bleef lang dwarsliggen. Maar in ruil voor enkele aanpassingen en andere tegemoetkomingen kon de partij zich uiteindelijk achter het plan scharen.