Normal_babyopvang__opvang__kov__baby__stoeltje

De twintig peuterspeelzalen van stedelijke peuterspeelzalen stichting (STEPS) in Maastricht worden per 1 maart 2016 overgedragen aan vier kinderopvangorganisaties in de stad. De inhoud en kwaliteit van het peuterspeelzaalwerk blijft behouden door de overname van alle leidsters, terwijl tegelijkertijd het peuterwerk volledig onder de Wet Kinderopvang wordt gebracht. Dat meldt gemeente Maastricht.

De aanleiding om over te gaan tot deze zogenaamde harmonisatie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang heeft twee redenen. Aan de ene kant speelt de ontgroening en het daarmee gepaard gaande overschot aan voorschoolse en schoolse voorzieningen een rol, waarbij er een gezamenlijke wens van alle partijen is om voorzieningen te concentreren in Integrale Kindcentra (IKC). Aan de andere kant is er het kabinetsbesluit om peuterspeelzaalwerk en kinderopvang uiterlijk 1 januari 2018 volledig te harmoniseren onder de Wet Kinderopvang.

Dat betekent dat er gelijke kwaliteitseisen aan peuterspeelzaalwerk en kinderopvang worden gesteld, maar ook dat er gelijke bekostiging voor alle werkende ouders via de kinderopvangtoeslag komt. Werkende ouders die gebruik maken van peuteropvang in Maastricht, hebben vanaf 1 maart 2016 recht op kinderopvangtoeslag. De vier kinderopvangorganisaties die de peuterspeelzalen overnemen, gaan samen met de schoolbesturen in het primair onderwijs samenwerken in de huidige en toekomstige Integrale Kindcentra.

Peuterspeelzalen worden nu gefinancierd door de gemeente. Ouders betalen in de meeste gevallen een inkomensafhankelijke bijdrage. De locatiegebonden financiering van peuterspeelzalen met middelen voor Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE), wordt omgezet in een stadsbrede kindgebonden financiering voorschoolse educatie. Daarmee ontstaat een financiële gelijkstelling voor alle ouders. Dat betekent dat ouders, ongeacht of ze (beiden) werken en ongeacht of ze met hun peuter van de huidige peuterspeelzaal of een kinderdagverblijf gebruik maken, een zelfde inkomensafhankelijke bijdrage gaan betalen.

Alle leidsters van Steps behouden werk bij de kinderopvangorganisaties. “De kwaliteit van het peuterspeelzaalwerk wordt hiermee behouden. De medewerkers van STEPS hebben immers veel ervaring en zijn jarenlang geschoold in peuteropvang en VVE”, aldus wethouder Mieke Damsma.

© Nationale Onderwijsgids