Normal_creche_opvang_kinderen

Bij de peuterspeelzalen van SKL Kinderopvang waar gewerkt wordt met Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) zijn de resultaten uitstekend en zelfs boven het landelijk gemiddelde. Van peuters die starten op de peuterspeelzaal heeft 30 procent een voldoende taalniveau. Als zij doorstromen naar de basisschool met vier jaar ligt dit percentage op 83 procent. Dat meldt gemeente Lelystad.

Dankzij de inzet die geleverd wordt door alle betrokkenen bij gemeente en SKL Kinderopvang, maar met name door het enthousiasme en de inzet van de medewerkers op de groep, is dit resultaat behaald. VVE-peuterspeelzalen bereiden jonge kinderen intensief voor op de basisschool. Het doel is dat zij zonder (taal)achterstand instromen op de basisschool. Kinderen groeien en ontwikkelen enorm in de voorschoolse periode. 

Eén van de belangrijke voorwaarden voor leidsters om te kunnen werken op een VVE-peuterspeelzaal is het behalen van een pittige taaltoets. Een aantal medewerkers is hiervoor het afgelopen jaar weer geslaagd. Daarmee voldoet nu 95 procent van de medewerkers op de VVE-peuterspeelzalen aan het gestelde taalniveau. Dit is ook boven het landelijk gemiddelde.

Wethouder Elly van Wageningen was donderdag 4 november aanwezig op de inspiratiebijeenkomst VVE en vertelde trots over de behaalde resultaten in Lelystad.  Aansluitend heeft de wethouder meegekeken op de inspiratiemarkt. De leidsters presenteerden eigen ontwikkelde creatieve ideeën aan elkaar. De ideeën liepen uiteen van voorbeelden om ouders nog intensiever te betrekken bij de opvang, maar ook hoe je de ontwikkelingsgroei bij kinderen goed kunt bijhouden en verwerken. 

© Nationale Onderwijsgids