Normal_refugee_children_from_syria_at_a_clinic_in_ramtha__northern_jordan__9613477263_

Op de noodopvang voor vluchtelingen in natuurgebied Heumensoord bij Nijmegen is gestart met de bouw van een school voor jonge kinderen in het tentenkamp. Het schooltje moet binnen drie weken klaar zijn en zal dan een educatief programma voor de allerkleinsten aanbieden. Ook staan vrijwilligers klaar om oudere kinderen en volwassenen een spoedcursus Nederlands te geven. Dit meldt de Gelderlander.

Vorige week demonstreerden vluchtelingen in het kamp omdat er te weinig te doen zou zijn voor de kinderen. De organisatie van het COA begrijpt de klachten. “De hele dag lopen de kinderen wat rond en voetballen ze”, vertelt Christian van Gelder, senior medewerker ondersteuning bij het COA. Hoe het educatieve programma er precies uit gaat zien en om hoeveel kinderen het gaat, is nog niet duidelijk. “Maar we móeten iets aanbieden aan de kinderen, vonden we. Een educatief programma is een goede toevoeging”, aldus Van Gelder.

Ook staan er veel vrijwilligers klaar om spoedcursussen Nederlands te verzorgen op Heumensoord. Onder de vrijwilligers zitten veel studenten en docenten van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. In totaal gaat het om zo'n 350 vrijwilligers die zich hebben aangeboden voor de Nederlandse lessen. Om te beginnen zullen de vluchtelingen basiswoorden leren zodat ze zich op straat of in de supermarkt bijvoorbeeld kunnen redden.

© Nationale Onderwijsgids