Normal_kind_meisje_jong235

Op de expositie 'Jong in Utrecht' staan de Utrechtse kinderen centraal. Hoe is het om jong te zijn in Utrecht en waar zijn kinderen in de stad mee bezig? De expositie laat zien wat de kinderen uit Utrecht doen en hoe het is om in Utrecht op te groeien. Als achtergrond geeft de expositie ook statistische informatie over kinderopvang en onderwijs in Utrecht. Dit meldt de Gemeente Utrecht. 

De expositie is veelzijdig en bestaat uit meerdere onderdelen. Zo heeft de Utrechtse kunstenaar Pet van de Luijtgaarden een bank en stoelen gemaakt van honderden knuffels, waarop ouders een Nijntjeverhaal voor kunnen lezen aan hun kindje. Dit ter ere van de verjaardag van Nijntje. 

In de mobiele expositie ‘Kinderen kijken verder' worden blogs, foto’s, filmpjes en radioshows getoond van Utrechtse kinderen over zichzelf, hun vriendjes, hun school of over vraagstukken in de samenleving. Een ander onderdeel, 'Face to Face', geeft aan de hand van een online samenwerkingsverband tussen leerlingen van het Amadeus Lyceum in Utrecht en de New Utrecht High School in Brooklyn, New York, in de vorm van posters en verhalen een indruk van het onderwijs van de toekomst, van het culturele erfgoed dat beide delen en van de de relatie tussen de twee steden in de 17e eeuw. Architectuurcentrum AORTA laat zien hoe Utrechtse scholieren meedenken over de ruimtelijke toekomst van Nederland. Om kinderrechten onder de aandacht te brengen zijn Kinderrechtenpanelen te bezichtigen. Het KinderKennisCentrum van de Universiteit doet wetenschappelijk onderzoek waarin de Utrechtse jeugd model staat voor alle Nederlandse kinderen. 

Als achtergrond geeft de expositie ook statistische informatie. Hoeveel kinderen van 10 jaar wonen in een Utrechtse buurt, hoeveel jongeren gaan in Utrecht naar school, welke sporten hebben hun voorkeur en welke rol speelt innovatie op scholen? Maar ook komen vragen aan de orde over veilig vrijen, het alcohol- en drugsgebruik onder de Utrechtse jeugd en de rol van buurtteams in de Jeugdzorg. 
 
De expositie is tot 22 december te bezichtigen. Voor meer informatie kijkt u op de website van de Gemeente Utrecht. 
 
© Nationale Onderwijsgids