Normal_gezin_moeder_vader_kind_familie

(ANP) - Vaderschapsverlof, betere flexibele werkafspraken voor vrouwen én mannen en kinderopvang. Dit zijn mogelijke onderdelen van een nieuw voorstel uit Brussel om de positie van moeders in Europa te verbeteren en de arbeidsparticipatie van vrouwen in Europa te vergroten. Concrete (wetgevende) voorstellen moeten er dan in 2016 komen, zo maakte vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie woensdag via sociale media bekend.

De komende maanden werkt Brussel aan het plan en daarbij zal er ook gekeken worden naar de situatie rond zwangerschapsverlof. Eerdere voorstellen uit Brussel voor een langer minimaal aantal weken verlof in de EU stuitte tot onoverkomelijke bezwaren bij met name de Europese landen. Na zeven jaar vruchteloze onderhandelingen tussen de landen en het Europees Parlement besloot Brussel begin juli de plannen in te trekken.

Die plannen komen niet terug. Brussel denkt nu aan zaken als voorzieningen om borstvoeding te geven of betere juridische bescherming voor ontslag als vrouwen op verlof gaan.