Normal_kov__basisonderwijs__zandbak__spelen__buiten_spelen__kind

Het ministerie van Sociale Zaken heeft op zijn website nieuwe modelrapporten gepubliceerd voor de verschillende vormen van kinderopvang. In de modelrapporten kunnen kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en gastouders zien aan welke kwaliteitseisen zij moeten voldoen en hoe deze in 2015 beoordeeld gaan worden. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Het ministerie van Sociale Zaken heeft de rapporten voor alle vormen van kinderopvang geactualiseerd. De rapporten worden gemiddeld twee keer per jaar aangepast. Kinderopvangorganisaties moeten zich aan verschillende kwaliteitsregels houden volgens de Wet kinderopvang. Toezichthouders van onder meer de GGD voeren hiervoor jaarlijkse controles uit. De modelrapporten geven inzicht in wat een organisatie van een inspectie kan verwachten. Het gaat onder meer om voorwaarden voor de grootte van de groepen en het aantal medewerkers op een groep, maar ook om thema's als gezondheid, veiligheid en de inrichting van de locatie. Bij elk onderwerp staat in het modelrapport omschreven hoe een toezichthouder daarop toetst.

Het modelrapport voor de dagopvang, buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen is ingedeeld in zes domeinen: kinderopvang in de zin van de Wet Kinderopvang, pedagogisch klimaat, personeel en groepen, veiligheid en gezondheid, accommodatie en inrichting en ouderrecht. Alleen het modelrapport van gastouders wijkt wat af. Zo worden de rechten van ouders voor een groot deel geregeld bij de gastouderbureaus waar zij onder vallen en worden gastouderbureaus nog getoetst op hun kwaliteit en op het onderdeel accommodatie en inrichting. 

Download hier de modelrapport voor de diverse varianten van kinderopvang:

Modelrapport Dagopvang
Modelrapport Buitenschoolse opvang (bso)
Modelrapport Peuterspeelzalen
Modelrapport Gastouderbureaus
Modelrapport Gastouders

© Nationale Onderwijsgids