Normal_opvang_kinderopvang_speelgoed_blokken

Kinderopvangorganisaties hebben de afgelopen tijd meerdere acties gevoerd tegen de te hoge legestarieven. Aan de hand hiervan hebben de gemeenten Amsterdam, Leusden en Raalte de tarieven verlaagd. Brancheorganisatie Kinderopvang zegt al langere tijd bij landelijke beleidsmakers en beleidsbepalers aan te dringen op beperking van de lokale leges. Door dit aandringen is het niet meer toegestaan om leges in rekening te brengen voor wijzigingen in de registratie voor het Landelijk Register Kinderopvang. Dat meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang. 

Naar aanleiding van een verlaging van de legeskosten in de gemeente Bunschoten is het overzicht van de gemeentelijke leges voor kinderopvang geactualiseerd. Voor alle opvangnormen heeft de gemeente Bunschoten de legestarieven verlaagd. Volgens de Brancheorganisatie Kinderopvang zijn de legeskosten in deze gemeenten ondanks de verlaging alsnog fors te noemen.

De brancheorganisatie laat weten de komende tijd in te blijven zetten op verdere beperking van de leges voor kinderopvangondernemers. Redenen hiervoor zijn onder andere omdat de leges een rem betekenen op het ondernemerschap in de sector en gemeenten de leges steeds vaker misbruiken om gaten in de begroting te dichten in plaats van om kosten voor toezicht op de kinderopvang te dekken. De Brancheorganisatie roept kinderopvangorganisaties op om gemeenten te overtuigen de leges te verlagen of zelfs te schrappen. Op de website van de brancheorganisatie is een modelbrief te vinden die hiervoor gebruikt kan worden. 

© Nationale Onderwijsgids