Normal_kind_blij_verven2534

Vanaf vandaag, 1 juli 2015, wordt het 'vierogenprincipe' ingevoerd in peuterspeelzalen. Dit houdt in dat er altijd twee pedagogisch medewerkers aanwezig moeten zijn bij elke groep in een peuterspeelzaal. Dit meldt Rijksoverheid. 

Voor kinderdagverblijven geldt het vierogenprincipe al. Sinds 1 juli 2013 wordt al getracht om kinderen op kinderdagverblijven via deze regeling te beschermen tegen seksueel of ander geweld. Eind 2013 stelden minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher en staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker al dat de kwaliteitseisen voor kinderopvang en peuterspeelzalen gelijk getrokken zouden gaan worden. Voor kinderdagverblijven gelden veelal strengere regels dan voor peuterspeelzalen. 

Het invoeren van het vierogenprincipe in peuterspeelzalen is onderdeel van het beleid om de veiligheid in de kinderopvang te verbeteren. Gedachtegang achter het principe is dat er minder kans is om misbruik te maken van kwetsbare kinderen als er altijd twee pedagogisch medewerkers aanwezig zijn.

© Nationale Onderwijsgids