Normal_vrouw423

Vergeleken met een jaar geleden zijn er 87.000 werkende vrouwen bijgekomen. In mei 2015 had 60,5 procent van de vrouwen werk, tegen 59,3 procent in dezelfde maand vorig jaar. In maart werden er nog Kamervragen gesteld over de effecten van bezuinigingen op kinderopvangtoeslag. Adviesbureau Buitenhek stelde namelijk dat de arbeidsparticipatie van moeders af was genomen sinds er bezuinigd werd op de kinderopvangtoeslag. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In maart kwamen er nog verschillende resultaten naar buiten van onderzoeken van het CBS en het CPB over de arbeidsparticipatie van moeders. Toen kwam het CBS nog tot de conclusie dat er de laatste jaren nauwelijks effect waar te nemen is in de arbeidsparticipatie van moeders. Volgens het CBS hebben de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag niet geleid tot verminderde arbeidsparticipatie onder moeders. Het CPB kwam juist met de conclusie dat kinderopvangtoeslag wel degelijk effect heeft op arbeidsparticipatie. Ook zouden er nog andere factoren meespelen die de arbeidsparticipatie van moeders kunnen beïnvloeden, zoals veranderingen in de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de economische situatie.

Minister Asscher van Sociale Zaken ziet de kinderopvang als een belangrijk arbeidsmarktinstrument. Hij gaat de mogelijkheden onderzoeken voor aanvullende maatregelen op het gebied van kinderopvang. Asscher is al druk bezig om het een en ander makkelijker te maken wat kinderopvang betreft. Zo heeft de minister al aangekondigd dat het systeem voor betaling van kinderopvang gaat veranderen. Het moet voor ouders inzichtelijker worden wat de kinderopvang nu precies kost.

Het systeem wordt een stuk eenvoudiger. Ouders hebben alleen nog te maken met de kinderopvanginstelling. Nu moeten zij kinderopvangtoeslag aanvragen bij de Belastingdienst. Dat is straks niet meer zo. De kinderopvangtoeslag vervalt. DUO gaat de overheidsbijdrage direct met de kinderopvanginstellingen verrekenen. Ouders hebben alleen nog te maken met DUO en hoeven niet zelf meer de overheidsbijdrage aan te vragen. 

Uit de cijfers van het CBS blijkt ook dat steeds meer vrouwen weer werken zodra hun kinderen naar de middelbare school gaan of gaan studeren. De groei van het aantal werkende vrouwen is een trend die al een jaar zichtbaar is. Vooral bij de groep 45-plus vrouwen neemt de arbeidsdeelname al jaren toe.
 
© Nationale Onderwijsgids