Normal_3929959851_63c416d7eb_o

Uit onderzoek blijkt dat Sesamstraat net zo veel duurzaam educatief effect heeft op kinderen als de kinderopvang. Zo blijkt dat Amerikaanse kinderen die naar het kinderprogramma kijken vaker op het juiste leerniveau blijven. Dit zou vooral gelden voor jongens, Afro-Amerikanen en kinderen uit achterstandswijken. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

De University of Maryland en Wllesley College hebben een onderzoek uitgevoerd naar het tv-programma Sesamstraat en welk educatief effect het heeft op kinderen. De kans dat kinderen achterblijven op school is met 14 procent gedaald sinds de komst van Sesamstraat. Hetzelfde effect is gemeten bij het kinderopvangprogramma Head Start voor arme Amerikanen. Het educatieve aan Sesamstraat is dat de jonge kijkers al kennismaken met lezen en rekenen. Hierdoor worden ze voorbereid op school.

Onderzoekers benadrukken dat de kinderopvang niet overbodig wordt als arme kinderen ook naar Sesamstraat kijken. Het kinderopvangprogramma Head Start is namelijk niet alleen educatief, maar ook essentieel in de opvoeding en groei van de kinderen. Zo biedt het gezinsondersteuning, medische en tandartsdiensten en ontwikkeling van emotionele vaardigheden in de sociale omgeving.

© Nationale Onderwijsgids