Normal_budget_geld_bezuinigingen35

Onder invloed van gunstige economische ontwikkelingen verbeteren de overheidsfinanciën in 2015. Het begrotingstekort in 2015 valt 0,1 procentpunt lager uit dan verwacht bij Miljoenennota 2015 en komt uit op een tekort van 2,1 procent bruto binnenlands product. Deze verbetering wordt onder meer veroorzaakt door lagere uitgaven aan sociale zekerheid en zorg. Een flinke meevaller was de daling van het gebruik van kinderopvangtoeslag. Dit zijn de voornaamste conclusies uit de Voorjaarsnota 2015.

Uit het jaarverslag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bleek eerder al dat ouders vorig jaar minder gebruik gemaakt hebben van de gesubsidieerde kinderopvang dan verwacht. Hierdoor heeft het Rijk een meevaller gehad van 309 miljoen euro. Ouders maken door bezuinigingen minder gebruik van de opvang, waardoor ook minder kinderopvangtoeslag wordt aangevraagd. 

Uit de Voorjaarsnota blijkt dat er meevallers in de uitgaven van het Rijk waren door lagere werkloosheidsuitkeringen, lagere uitgaven aan kinderopvangtoeslag en meevallende uitgaven aan genees- en hulpmiddelen. Daarnaast is sprake van tegenvallers als gevolg van hogere asielinstroom, hogere leerlingen- en studentenaantallen en een groter beroep op de huurtoeslag in 2014. 

De EMU-schuld 2015 is 1,4 procentpunt beter dan verwacht bij Miljoenennota en komt naar verwachting uit op 68,6 procent van het bbp. De schuldquote is hiermee weer terug op het niveau van 2013. Het CPB raamt de economische groei voor 2015 in het laatste Centraal Economisch Plan op 1,7 procent in plaats van 1¼ procent. Onder meer de werkloosheid daalt in 2015 langzaam, door zowel groei van de werkgelegenheid als de beroepsbevolking.

De Brancheorganisatie Kinderopvang wil dat het overgebleven budget weer in de sector geïnvesteerd wordt. Dit zou een stimulans zijn voor ouders om te gaan werken. Vanaf 1 januari 2014 is er 150 miljoen extra naar de kinderopvang gegaan om de sector een impuls te geven. 

© Nationale Onderwijsgids