Normal_kinderen435

Het ziet er naar uit dat het kabinet een begrotingsmeevaller voor 2016 kan verwachten. De financiële meevaller zou zelfs op kunnen lopen tot zes miljard euro. Investeer deel van dat geld in de kinderopvang, zo roept Brancheorganisatie Kinderopvang op. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft verschillende redenen waarom ze graag een deel van het geld in de kinderopvang geïnvesteerd wil zien. In plaats van de beoogde besparing van 1,1, miljard euro op kinderopvang werd er 1,7 miljard bespaard omdat de vraaguitval groter was dan verwacht. Volgens de brancheorganisatie vielen met name kinderen uit gezinnen met een laag- of middeninkomen weg. Juist voor deze kinderen kan kinderopvang een pedagogische meerwaarde hebben, aldus kinderopvangprofessionals. Door geld te investeren in de kinderopvang kunnen deze kinderen weer stabiliteit krijgen en een betere start in het onderwijs. 
 
Daarnaast zijn er berichten dat het kabinet het geld in wil zetten om de werkgelegenheid te stimuleren, met name door belastingen te verlagen. De werkgelegenheid kan ook vergroot worden door investeringen in de kinderopvang, zo stelt de brancheorganisatie. “Moeders zijn minder gaan werken, wat hen verlies aan inkomen oplevert en de overheid minder belasting- en premie-inkomsten,” zo legt de organisatie uit. Daarnaast zouden ouders momenteel veel meer aan kinderopvang moeten betalen dan het kabinet ooit voor ogen had. 
 
Tevens pleit de organisatie voor investering in de kinderopvang omdat deze sector te maken heeft gehad met zeer veer baanverlies. Eén op de drie banen in de kinderopvang zijn verdwenen. Daarnaast leiden kinderopvangorganisaties al jaren grote verliezen. “Een intensivering in de kinderopvang maakt voor alle betrokkenen in de sector duidelijk dat er weer perspectief is voor de sector.”
 
© Nationale Onderwijsgids