Normal_peuterspeelzaal

Doordat er te weinig peuters in de Achterhoek zijn, moeten vier peuterspeelzalen vanaf 1 juli hun deuren sluiten. Per peuterspeelzaal is er normaal plek voor zestien kinderen, maar dit aantal wordt bij lange na niet gehaald. Een andere reden voor de sluiting zou zijn dat gemeenten strenger zijn geworden in het verstrekken van de subsidie van Vroeg- en Voorschoolse Educatie (VVE). Dit meldt Kinderopvangtotaal. 

Volgens Lilian Beuting van Kinderopvang Humanitas worden er simpelweg te weinig kinderen geboren in de regio. “Drie jaar geleden hadden we nog wachtlijsten. Die zijn verdampt.” Redenen voor de sluiting zijn de krimp in de regio en dat gemeenten strenger zouden zijn bij het verstrekken van de VVE-subsidie. Ook zouden de peuterspeelzalen duurder zijn geworden omdat er niet meer met vrijwilligers op de VVE-speelzalen gewerkt mag worden. Op die groepen zouden alleen nog beroepskrachten mogen staan.

De basisschool in de buurt vindt de sluiting erg jammer, omdat de intensieve samenwerking tussen de peuterspeelzalen en de basisschool zorgde voor een doorlopende leerlijn voor de kinderen. Ouders zouden de opvang zelf wel open willen houden, maar kunnen dit niet vanwege de financiën en het gebrek aan diploma's.

© Nationale Onderwijsgids