Normal_kinderopvang_kinderen_spelen_speelgoed

PvdA-kamerlid Keklik Yücel vraagt zich of de bezuinigingen op kinderopvangtoeslag hebben geleid tot minder arbeidsparticipatie van moeders. Ze stelt daarom Kamervragen aan minister Asscher van Sociale Zaken. Zij wil graag duidelijkheid omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Adviesbureau Buitenhek tot tegenstrijdige conclusies komen. Dat meldt Kinderopvangtotaal.

Het CBS beweert op basis van zijn analyse dat ouders met jonge kinderen tussen 2005 en 2013 niet minder zijn gaan werken. Dit ondanks de bezuinigingen die de afgelopen jaren zijn ingevoerd. Adviesbureau Buitenhek is het niet met de analyse eens en vindt dat het CBS wel heel selectief te werk gaat. Het adviesbureau vroeg zich onder andere af waarom de effecten van de meeste recente bezuinigingen, in 2014, niet in de analyse zijn opgenomen. Volgens Buitenhek, dat een analyse uitvoerde over een andere tijdsperiode, nam de arbeidsparticipatie juist af.

Yücel wil graag weten welke conclusie minister Asscher trekt. Als blijkt dat de arbeidsparticipatie is afgenomen, dan zijn er wellicht aanvullende maatregelen noodzakelijk. Ook wil ze weten of het verbeteren van de kwaliteit van kinderopvang effect heeft op de keuze van ouders. Nu kiezen ouders nog vaak voor informele opvang, zoals opvang door grootouders.

© Nationale Onderwijsgids