Normal_euro_coins_and_banknotes

Tientallen ouders zijn slachtoffer geworden van Moustapha A., die met zijn kinderopvang voor miljoenen euro's fraudeerde. Moustapha was jarenlang eigenaar van kinderopvang De Parel met vestigingen in Capelle, Gouda en Zoetermeer. Hij lichtte de Belastingdienst op voor miljoenen euro's, wat nu wordt teruggeëist bij de gedupeerde ouders. Dit meldt Metro.

“We hebben al 40.000 euro 'afbetaald' voor een oplichter, maar er staat nog steeds 32.000 euro open”, vertellen gedupeerden Maaike en Richard van Dragt-Antheunissen. In naam van deze familie heeft Moustapha zeker vier jaar lang kinderopvangtoeslag aangevraagd en liet dit op zijn eigen bankrekening storten. Hoewel de ouders geen cent zagen, vordert de Belastingdienst het geld wel bij hen terug.

“Omdat wij melden dat er onterecht kinderopvangtoeslag voor 2011 is uitgekeerd, moeten wij dat terugbetalen”, aldus de gedupeerde familie. De Belastingdienst zegt niet veel te kunnen doen. Toen bleek dat de familie geen eigen bijdrage betaalde, werden ook de toeslagen voor 2009 en 2010 teruggeëist. Moustapha bleek voor 2012 circa 18.000 euro aan kinderopvangtoeslag te hebben opgestreken, terwijl de kinderen van Richard en Maaike toen al twee jaar waren uitgeschreven. “Ook dat moeten wij terug betalen.”

Geld om alledaagse dingen voor hun zonen te betalen hebben de ouders bijna niet. “Opa en oma zijn zo lief om hun voetbal te betalen. Toch vertrouwen de jongens niemand meer en kennen ze de waarde van geld té goed. Als ze een karweitje in de buurt doen, geven ze het geld aan ons. Dan breekt je hart. Maar ze weten: als het geld terugkomt, krijgen zij het”, vertelt de familie.

Inmiddels wordt er druk onderzoek gedaan naar de opvangeigenaar. Hij wordt verdacht van onder meer fraude, witwassen en oplichting. De Belastingdienst richt zich pas op de verdachte als het onderzoek is afgerond. Tot die tijd blijft de fiscus zich richten op de ouders. 

© Nationale Onderwijsgids