Logo_fnv

FNV gaat in verweer tegen het faillissement van Haarlemse kinderopvang De Kennemer Kabouters.  Het faillissement werd in het geheim aangevraagd door directeur van kinderopvangorganisatie Op stoom Rob Dinklo, terwijl hij nog in overleg was met de vakbonden over de arbeidsvoorwaarden van het personeel. De Kennemer Kabouters is in juni 2014 overgenomen door Op stoom. Dit meldt FNV Vakbond.

“Dit is een harde klap voor de 20 medewerkers en de kinderen. We proberen te redden wat er te redden valt. Deze gang van zaken stinkt aan alle kanten. We onderzoeken nu of we een juridische procedure kunnen starten tegen Dinklo vanwege onbehoorlijk bestuur”, zegt onderhandelaar Karel de Buijzer van FNV Zorg & Welzijn.

Normaal is bij overnames de regel dat medewerkers hun huidige arbeidsvoorwaarden behouden. Wettelijk was de nieuwe werkgever verplicht om de eindejaarsuitkering, een vol maandsalaris, uit te betalen. Dinko heeft dit omzeild door in het geheim een faillissement aan te vragen.

Verder zet de vakbond vraagtekens bij de rol van de vorige eigenaar. De Buijzer: 'Het lijkt op een onderonsje met het Kennemer Gasthuis en Op stoom. Hebben zij de kinderopvang bewust in een sterfhuis b.v. geplaatst? De financiële positie van de kinderopvang moest al bekend zijn bij het Kennemer Gasthuis en toch is er voor deze constructie gekozen.'
 

© Nationale Onderwijsgids