Normal_2980609985_9206790b29_z

Van woensdag 21 januari tot en met zaterdag 31 januari vinden de Nationale Voorleesdagen plaats. Er worden tal van voorleesactiviteiten georganiseerd om het voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Dit jaar is er extra aandacht voor voorlezende vaders. Dit meldt de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek. 

Tijdens de Nationale Voorleesdagen worden voorleesactiviteiten georganiseerd op peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en de groepen 1 en 2 van de basisschool. De jaarlijkse campagne heeft tot doel om voorlezen aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. De doelgroep van de actie zijn dan ook ouders van kinderen van tussen de ½ en 6 jaar.  Het ‘kernkind’ is een 3-jarige kind dat de peuterspeelzaal of kinderdagverblijf bezoekt. 
 
10 prentenboeken staan centraal in de voorleesdagen. Jeugdbibliothecarissen hebben 9 prentenboeken gekozen uit het aanbod van 2014. De Top Tien is compleet met het Prentenboek van het Jaar 2015,  Boer Boris gaat naar zee, geschreven door Ted van Lieshout en geïllustreerd door Philip Hopman. Het Prentenboek van het Jaar is niet alleen gekozen vanwege zijn goede verhaal en aantrekkelijke illustraites, maar ook omdat het voldoende aanknopingspunten biedt voor interactie met de peuters en verwerking in hun spel na het voorlezen. 
 
Daarnaast wordt er ook een Nationaal Voorleesontbijt georganiseerd. Een groep bekende Nederlanders is uitgenodigd om tijdens dit ontbijt voor te lezen. Het Voorleesontbijt vindt plaats op 21 januari. Dit jaar is er extra aandacht voor vaders. Doorgaans lezen moeders vaker voor dan vaders, en er komen daarom diverse vader bij het Nationale Voorleesontbijt het goede voorbeeld geven.
 
Naast de zogenaamde VIP-voorleesontbijten organiseren basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven ook zelf ieder jaar voorleesontbijten met lokale helden. De Openbare Bibliotheken benaderen elk jaar peuterspeelzalen, kinderdagverblijven en scholen om hen te informeren over de campagne. De Nationale Voorleesdagen bestaat sinds 2004 en is een initiatief van Stichting Lezen, georganiseerd door de Stichting CPNB. Klik hier voor meer informatie. 
 
© Nationale Onderwijsgids