Normal_speech_client_web__5_

De Gelderse gemeente Beuningen stopt met het vergoeden van logopedie voor kinderen die moeite hebben met spreken. Voor kinderen die al onder behandeling zijn, blijft de gemeente betalen. Vanaf volgend schooljaar moeten bij nieuwe gevallen echter de ouders zelf in de buidel tasten. Dit meldt de Gelderlander.

In Beuningen worden kinderen van 6 jaar gescreend op taalachterstanden en spraakstoornissen. Door al vroeg te controleren op (beginnende) taalontwikkelingsstoornissen kunnen problemen op latere leeftijd, zoals voortijdig schooluitval of gedragsproblemen, worden voorkomen. Gemeenten zijn wettelijk verplicht deze screening te financieren. Beuningen bekostigt nu ook de eventuele logopedische behandeling als uit de screening blijkt dat een kind dat nodig heeft. Daar wil het college van bestuur echter met ingang van het schooljaar 2015-2016 een eind aan maken.

De gemeente wil flink bezuinigen op de kosten. Dit jaar is het budget 58.000 euro. Dat moet omlaag naar 22.000 euro, vindt het bestuur. Dat moet genoeg zijn voor de kinderen die al logopedie krijgen.   “Bij nieuwe gevallen moeten de ouders de behandeling zelf betalen of ze krijgen haar vergoed via de ziektekostenverzekering”. Per 1 januari wordt bovendien de Logopedische Dienst Maas en Waal, die de behandelingen in de gemeente verzorgt, opgeheven. De screening zal worden overgenomen door de GGD.

© Nationale Onderwijsgids