Normal_euro_geld_kind_smokkel_handel

Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen wil dat de gemeente Hulst stopt met het heffen van “buitensporig” hoge inschrijvingskosten voor gastouders en kinderopvangorganisaties. Ook wil de organisatie weten hoeveel kosten de gemeente daadwerkelijk maakt voor de kinderopvang. Dat schrijft het kinderopvangbedrijf in een brief aan het gemeentebestuur van Hulst. Dit meldt de Provinciale Zeeuwse Courant.

In de brief schrijft directeur-bestuurder Rianne Vons-de Oude dat de leges die de gemeente heft “zeker nu in deze economisch zware tijden” erg hoog zijn. Gastouders moeten 654,- euro betalen voor inschrijving in het register en kinderopvangorganisaties betalen 1226,- euro. Bij een verhuizing moeten deze bedragen opnieuw afgedragen worden.
Volgens Vons-de Oude leiden de hoge kosten tot problemen, zowel voor de kinderopvangorganisaties als de ouders. “Met de legesheffing wordt geen recht gedaan aan de geest van de Wet kinderopvang”, stelt de directeur. “Ouders moeten keuzevrijheid hebben en kinderorganisaties moeten de vrijheid hebben te ondernemen. “ Ook de landelijke gastouderbureaus ViaViela en 4Kids uitten eerder al hun zorgen over de hoge leges. Zij zijn bang dat de kosten beginnende gastouders er toe aanzetten om in het “grijze circuit” aan de slag te gaan waar geen controle is op veiligheid en kwaliteit.
Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen vraagt de gemeente Hulst om inzicht te geven in de kosten die de gemeente maakt. Gemeenten krijgen voor hun toezichts- en handhavingstaken in de kinderopvang een vergoeding uit het gemeentefonds. Vons-de Oude wil dat Hulst naast de kosten ook de hoogte van de vergoeding uit het fonds en de inkomsten uit de legesheffing bekend maakt.

© Nationale Onderwijsgids