Normal_recht_rechtzaak_rechtsgebouw

Het Openbaar Ministerie heeft tegen Johan V. uit Tilburg een celstraf geëist van vier jaar. De man is de hoofdverdachte in een zaak van grootschalige fraude met kinderopvangtoeslagen. Hij zou in totaal 2,3 miljoen euro hebben overgehouden aan zijn praktijken. Dit meldt NOS.

De fraude kwam aan het licht toen een ambtenaar van de gemeente Hengelo argwaan kreeg. Een vrouw deed aangifte van de geboorte van een tweeling. Het consultatiebureau en het ziekenhuis wisten echter van niets. Ook bleek de vrouw niet op het adres te wonen dat was opgegeven. De gemeente Hengelo deed aangifte bij de politie.

Na onderzoek door de FIOD werd ontdekt dat de hoofdverdachte prostituees uit Oost-Europa opdracht gaf om in Nederland aangifte te doen van tweelingen. Daarna vroegen de vrouwen bij de Belastingdienst kinderopvangtoeslag aan.

Johan V. is niet de enige verdachte in de zaak. De komende weken staan nog eens 14 andere personen terecht, waaronder de broer van Johan V. en zijn vrouw. De rechter in Almelo doet op 1 december uitspraak in de zaak.

© Nationale Onderwijsgids