Normal_8941

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten dringen met spoed bij minister Henk Kamp (Sociale Zaken) aan het toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang veilig te stellen.

Gemeenten zouden door een uitspraak eind vorig jaar van de Raad van State mogelijk niet meer kunnen optreden tegen kinderdagverblijven die zich niet houden aan kwaliteitseisen die zijn vastgelegd in beleidsregels in samenspraak met de branche- en ouderorganisaties.

Een woordvoerster van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zei vrijdag dat er veel zorgen zijn over de uitspraak van de hoogste bestuursrechter. De VNG wil dat Kamp zo snel mogelijk, liefst volgende week al, met een aanpak komt en de beleidsregels omzet in wetgeving om de handhaving in de kinderopvang zeker te stellen.

De woordvoerster wijst erop dat juist nu veel aandacht is voor de kwaliteit van crèches, gastouders en peuterspeelzalen en regels worden aangescherpt sinds de zedenzaak bij 't Hofnarretje in Amsterdam. „De samenleving vraagt om goede handhaving", stelde zij.