Normal_lodewijk_asscher_foto_nog

Minister Asscher van Sociale Zaken gaat niet mee in het voorstel van vakbond FNV om de winst voor ondernemers in de kinderopvang in te dammen. Samen met GroenLinks is de vakbond van mening dat kinderopvangorganisaties teveel bezig zijn met geld verdienen. Ze pleitten voor strengere regels. Minister Asscher liet gisteren in het Kamerdebat over de kinderopvang weten die mening niet te delen. “Het beeld van grote winsten herken ik niet”, aldus de minister. Dit meldt Kinderopvangtotaal.

Volgens Asscher is er bij veruit de meeste bedrijven in de kinderopvang geen sprake van grote winst. “De kinderopvang heeft bij uitstek de economische crisis gevoeld”, zegt hij. Hij is dan ook geen voorstander voor strengere regels die er voor moeten zorgen dat de winst die ondernemers maken terugvloeit naar de sector.

De toestanden rondom het faillissement van kinderopvangbedrijf Estro drukten hun stempel op het Algemeen Overleg met de minister. Alle Kamerleden noemden de zaak Estro een absoluut dieptepunt voor de branche. Veel van de voorstellen die tijdens het debat werden gedaan lijken vooral bedoeld om herhaling te voorkomen. Zo stelde PvdA-Kamerlid Keklik Yücel voor om de Wet Normering Topinkomens voor de kinderopvangsector in te stellen. De SP wil dat de privatisering in de kinderopvang wordt teruggedraaid zodat durfkapitalisten geweerd worden uit de sector. Op beide voorstellen reageerde Asscher weinig overtuigd.

Het voorstel van de CDA om ouders die een kinderdagverblijf overnemen te steunen, kon wel op goedkeuring rekenen van de minister. Financiële ondersteuning van de ouderinitiatieven ziet hij niet zitten, dat gebeurt bij andere ondernemers ook niet, maar hij wil wel vanaf volgend jaar advies en informatie bieden. In een tweede termijn gaat minister Asscher verder met het debat over de kinderopvang.

© Nationale Onderwijsgids