Station van Amersfoort

Veroordeeld pedoseksueel Sytze van der V. woont boven een kinderopvang en een buitenschoolse opvang in Amersfoort. De gemeente heeft Van der V. verzocht naar een andere woning te zoeken. Hij heeft al een andere woning aangeboden gekregen maar heeft deze afgewezen omdat het een slechter alternatief was, aldus Van der V. Dit meldt NU.nl. 

Burgemeester Lucas Bolsius (CDA) heeft de buurt geïnformeerd over de woonplaats van Van der V. nadat deze zelf de media had benaderd om aandacht voor de situatie te vragen. Hierbij maakte hij zijn woonplaats bekend. 
 
Bolsius stelt dat hij niet af kan dwingen dat Van der V. ergens anders gaat wonen omdat hij een vrij man is. Begin mei kreeg Van der V. van de gemeente een vergunning om in het appartement te gaan wonen. Op zaterdag liet Van der V. in een reactie weten dat de alternatieve woonruimtes die hij aangeboden had gekregen slechter waren. ''Ik wil best meewerken maar wil er niet op achteruitgaan."
 
Op zaterdag heeft de burgemeester de flatgenoten bijgepraat. ''Er zijn daar zeker zorgen van mensen die zich afvragen of hun kleinkinderen nog wel veilig langs kunnen komen. Dat kan. Je moet waakzaam zijn, maar dat moet altijd. Elk jaar zijn er zeshonderd tot zevenhonderd zedendelinquenten die terugkeren in de maatschappij'', aldus Bolsius.
 
In 2013 kwam Sytze van der V. vrij nadat hij zijn straf voor misbruik van jongens uitgezeten had. In 2009 legde burgemeester Rob van Gijzel hem een gebiedsverbod op voor heel Eindhoven; hierdoor werd de zaak van Van der V. bekend. In april dit jaar weigerde een woningstichting in Zeist Van der V. een huis met als reden dat er veel scholen en een speeltuin in de buurt waren. 
 
© Nationale Onderwijsgids