Normal_baby-84686_640

Er is momenteel een onderzoek gaande naar een uitbraak van salmonellabesmetting bij verschillende vestigingen van CompaNanny. Eind mei ontving de GGD 93 ziekmeldingen van peuters. Na tests bleek dat een gedeelte van de kinderen salmonella had. Inmiddels zijn alle kinderen hersteld, maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de GGD onderzoeken het incident. Dit meldt het Parool.

De bacterie, zo stelt het Parool, zat in een pastamaaltijd die bij  het kinderdagverblijf geserveerd werd. De peuters hadden last van verschillende verschijnselen, zoals lichte koorts, hevige diarree of uitdroging. Zeven van hen zijn opgenomen geweest in het ziekenhuis. Alle kinderen, in de leeftijd van één tot en met vier, zijn hersteld, aldus de GGD. 
 
Er is op 3 juni geconstateerd dat het om salmonella ging. Na 5 juni zijn er geen meldingen meer binnengekomen. 
 
CompaNanny
Het gaat om twee vestigingen van het kinderopvangorganisatie in Amsterdam en een vestiging in Rotterdam. Om welke vestigingen het precies gaat is niet bekend. Ook is nog onduidelijk hoe de bacterie in het eten heeft kunnen komen. 
 
'De bron van de besmetting is door de NVWA vastgesteld en is gevonden in de warme, biologische maaltijd die wij hebben geserveerd aan de kinderen op 26 mei,´ aldus Jiska Horn, algemeen directeur van CompaNanny. 'Die verse maaltijd wordt aangeleverd door een gespecialiseerd cateringbedrijf voor kinderdagverblijven.'
 
Horn: 'Na de uitbraak hebben we al onze medewerkers gevraagd alert te zijn op de symptomen en direct te handelen als dat nodig mocht zijn. Verder hebben wij meermalen de ouders geïnformeerd, ook van de vestigingen waar geen ziekmeldingen waren. Vanaf het moment van verdenking van salmonella hebben we maatregelen getroffen, zoals het tijdelijk stopzetten van het serveren van warme maaltijden.'
 
© Nationale Onderwijsgids