Normal_speeltuin_spelen_wippen_opvang

Gemeente Capelle aan de IJssel heeft het ministerie van Sociale Zaken om hulp gevraagd voor gedupeerde ouders van de voormalige kinderopvang De Parel. In de zomer van vorig jaar kwam aan het licht dat de directie van de opvang fraude pleegde met de kinderopvangtoeslagen. Ouders raakten in de financiële problemen nu zij duizenden euro's moeten terugbetalen aan de Belastingdienst. Dat meldt RTV Rijnmond.

Volgens de ouders werden zij ernstig misleid door de directeur van De Parel. Die verkondigde dat zij gratis gebruik konden maken van de opvang. Ook zou hij de ouderbijdrage en de aanvraag van de kinderopvangtoeslag regelen. Veel ouders geloofden de directeur omdat de basisschool De Parel aanprees. De directeur gaf veel meer uren kinderopvang op aan de Belastingdienst dan er plaatsvonden en stak de toeslag vervolgens in eigen zak.

Inmiddels is de kinderopvang gesloten en doet de FIOD onderzoek naar de fraudezaak. De gemeente heeft aan het ministerie gevraagd of de Belastingdienst meer rekening wil houden met de ouders zolang het onderzoek naar de fraude loopt.

Ondertussen zitten de ouders in ernstige financiële problemen. De Belastingdienst houdt de ouders aansprakelijk en wil de onterecht ontvangen bedragen op hen terugvorderen. Voor sommige ouders komt dit neer op tienduizenden euro's. Volgens wethouder Ans Hartnagel van Capelle aan de IJssel zijn er gevallen waarbij ouders geen aanspraak meer kunnen maken op huur- en kindertoeslagen Ook zijn enkele gezinnen door de problemen uit hun huis gezet. Een groepje van 26 gedupeerde ouders heeft zich verenigd en een advocaat ingeschakeld.

© Nationale Onderwijsgids