DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen SP, D66, GroenLinks en SGP zoeken allen naar manieren om geplande bezuinigingen op de kinderopvang te verzachten. SP, GroenLinks en SGP willen vooral lagere en middeninkomens met kinderen op de crèche ontzien.

Zij hebben maandag tijdens een overleg in de Tweede Kamer verscheidene voorstellen gedaan om de kinderbijslag en/of de kinderopvangtoeslag meer inkomensafhankelijk maken.

D66 is niet direct voor meer inkomensafhankelijke kindregelingen. D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya wil geld vrijspelen voor de kinderopvang door de kinderbijslag te bevriezen en niet meer te laten meestijgen met de leeftijd van het kind.

Zij stelde in het Kameroverleg met minister Henk Kamp (Sociale Zaken) voor om de kinderbijslag vast te stellen op 885 euro per jaar.

Handtekeningen
Kamp ontving van GroenLinks 70.695 handtekeningen van ouders die bezorgd zijn over de kinderopvang. Kinderen die een kleurwedstrijd met het thema 'Handen af van de kinderopvang' hebben gewonnen, kwamen de bewindsman ook hun uitvergrote kleurplaten brengen.

''Jullie vinden de kinderopvang heel erg belangrijk. Ik ook. Wij gaan er nu over praten en goed nadenken over wat jullie gezegd hebben.''

Dat zei de 'baas van de kinderopvang', zoals Kamp door GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent bij de meisjes en jongens werd geïntroduceerd.